בית הכנסת הגדול של וינה (Stadttempel) נחנך בתחילת שנת 1826. מבין עשרות בתי הכנסת שהיו קיימים בעיר וינה ערב מלחמת העולם השנייה, בית הכנסת הגדול הוא היחיד ששרד. הסיבה לכך טמונה במיקומו של בית הכנסת בתוך מבנה צמוד למבנים נוספים שמנעו את שרפתו בליל הבדולח וכך הוא ניצל.
לאחר המלחמה דאגה הקהילה היהודית בוינה לשפץ את בית הכנסת ברוב פאר והדר. כיום בית הכנסת הגדול של וינה נחשב לאחד המפוארים באירופה ומעיד על כוחה ועוצמתה של הקהילה היהודית בעיר.
קיסר אוסטריה יוזף השני קבע בזמן שלטונו חוקים נוקשים מאוד שקשורים בדת, על פי החוק מבני דת שאינם שייכים לקתוליים הנוצריים אמורים להיבנות ללא חזית מפוארת הנראית לעין.
לכן, בית הכנסת הגדול של וינה חבוי ומוסתר בתוך בניין שצמוד למבנים נוספים ברחוב. חזית הבניין בו נמצא בית הכנסת נראית רגילה לחלוטין, חזית כמו שאר הבניינים בוינה, המתבוננים מבחוץ יתקשו לעלות על דעתם כי בתוך הבניין מתחבאת פנינה מדהימה של ארכיטקטורה, בית כנסת מפואר ורחב ידיים, בנוי בצורה אובלית, מתנשא לגובה של 4 קומות ולראשו כיפה.
הגברים שמתפללים בבית הכנסת הגדול של וינה נוהגים לשבת בקומה התחתונה ואילו לנשים בנויות שתי מרפסות מהממות ביציעים של הקומה הראשונה והשנייה, המרפסות משמשות כעזרת הנשים של בית הכנסת.
שירת החזנים נשמעת בחלל בית הכנסת כמו בבית האופרה של וינה, מקהלת החזנים של וינה קבעה את מקום מושבה בבית הכנסת הגדול והמפואר, מקהלת החזנים של וינה נחשבת אחד מהטובות בעולם ומוזמנת להופעות בקהילות היהודיות ברחבי אירופה.
בית הכנסת הגדול נקרא גם בית הכנסת העירוני הגדול של וינה : שטאט-טמפל Stadttempel, (שטאט=עיר, טמפל= בית כנסת), בית הכנסת העירוני צמוד לבניין הקהילה היהודית ברחוב Seitenstettengasse ברובע ה-1 (הבציריק ה-1).
בית הכנסת אינו פתוח לציבור הרחב, יהודי וינה נוהגים לפקוד את בית הכנסת רק בשבתות וחגי ישראל. ביקור בבית הכנסת לישראלים ותיירים נעשה בסיורים מודרכים במהלך אמצע השבוע: בימים שני עד חמישי, החל משעה 11:30 בבוקר ועד 14:00 בצהרים. יש לתאם סיור טלפונית
להזמנת סיור מודרך בבית הכנסת הגדול של וינה >>
* חובה להציג תעודה מזהה עם תמונה עדכנית